سعدی
همین نصیحت من پیش گیر و نیکی کن /که دانم پس از مرگم کنی به نیکی یاد
Friday, 29 September , 2023
امروز : جمعه, ۷ مهر , ۱۴۰۲ - 15 ربيع أول 1445
شناسه خبر : 1904
  پرینت تاریخ انتشار : ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ - ۲۱:۵۳ |
دکه مطبوعاتی یا سوپرمارکت؟!

کیوسک‌هایی که تنها نام «مطبوعات» را یدک می‌کشند!

در سال‌های اخیر با توجه به بی‌رغبتی مردم نسبت به خرید نشریات کاغذی، دکه‌داران مطبوعاتی مجبورند برای کسب درآمد به سمت فروش مواد خوراکی، نوشیدنی، انواع سیم کارت و ... بروند.
کیوسک‌هایی که تنها نام «مطبوعات» را یدک می‌کشند!

به گزارش کرمانشاه امروز؛ در گذشته‌های دور برای توزیع نشریات و مجلات هر شهر دکه‌های مطبوعاتی در مسیر تردد مردم در نظر گرفته شد تا هم به فرهنگ عمومی کشور کمک شود و هم مشتاقان به مطالعه خبر به راحتی بتوانند روزنامه‌ها را خریداری کرده و از اوضاع جاری استان و کشور اطلاع پیدا کنند. اما در طی سالهای اخیر با گسترش فضای مجازی در این کیوسک‌های پرخاطره و قدیمی انواع تنقلات، دخانیات، فندک، قهوه، چای و.. به‌فروش می‌رسد.

دکه‌های روزنامه‌فروشی که روزگاری صف مشتریان اول صبح را به خود دیده بود، حالا باید مجله‌هایی که ماه‌ها و سال‌ها در دکه‌ها خاک می خورند را باعنوان «مجله باطله» با یک‌دهم قیمت به فروش برسانند.

آیا گلایه‌های دکه‌داران مطبوعاتی که خودشان روزگاری توزیع‌کننده آن بودند، در نشریات منعکس می‌شود؟!

تنها فروش مطبوعات نمی‌تواند تأمین‌کننده معیشت دکه‌داران باشد

ترابی یکی از دکه‌داران مطبوعاتی اظهار داشت: کیوسک‌های مطبوعاتی به منظور دسترسی آسان مردم به رسانه‌های مکتوب در همه جا وجود دارند، اما طی سالیان اخیر متصدیان این دکه‌ها به دلیل اینکه تنها با فروش مطبوعات نمی‌توانند تأمین‌کننده معیشتشان باشند مجبور به فروش تنقلات و خوراکی هستند تا کمک حالشان باشد.

وی گفت: ناهماهنگی‌ها و برخی کارهای عمرانی در شهرداری باعث شده امنیت شغلی در این صنف از بین برود، مثلا همین تعریض خیابان در میدان نفت و تخریب پل هوایی که موجب ترافیک شده، تعداد مشتریان این دکه ها هم خیلی کم شده و در نهایت در آینده مجبور به جابجایی هستیم.

روزنامه‌فروشی بهانه‌ای برای کاسبی و امرار معاش است

سوری یکی از دکه‌داران پیشکسوت کرمانشاهی اظهار داشت: در سال‌های قبل از انقلاب، دکه‌دارها فقط روزنامه‌های را با تنوع هر چه بیشتر را می‌فروختند. گاهی اوقات برخی از کتاب‌ها هم در قفسه‌هایشان پیدا می‌شد اما گسترش شبکه‌های اجتماعی و از طرف دیگر کمبود کاغذ و متعاقبا گران شدن روزنامه‌ها، به درآمد عرضه‌کنندگان مطبوعات آسیب زد.

وی گفت: شاید اسم این کیوسک روزنامه‌فروشی باشد اما روزنامه‌فروشی بهانه‌ای برای کاسبی و امرار معاش است همانطور که می‌بینید در این کیوسکها یخچال، دستگاه فتوکپی، سماور و.. پیدا می‌شود.

فروش روزنامه و نشریه برای ما هیچ سودی ندارد

رضایی یکی دیگر از دکه‌داران اظهار داشت: فروش روزنامه و نشریه برای ما هیچ سودی ندارد و حتی کفاف اجاره پایین دکه را هم نمی‌دهد. بنابراین ناچاریم انواع تنقلات و کیک، دخانیات، چای و قهوه، حتی انواع اسباب‌بازی و کارت شارژ و.. را در کنار روزنامه‌ها و مجلات سراسری بفروشیم.

وی با بیان اینکه اکنون روزنامه ها به عنوان کاغذ باطله به مغازه‌داران مرغ و ماهی‌فروشی، سبزی فروشی‌ها، کارواش، رنگرزی‌ها و … با قیمت پایین فروخته می‌شود، گفت: با چندمنظوره‌کردن این دکه‌ها از جمله با فروش برخی مواد خوراکی کسب روزی میکنیم؛ بابت این دکه کوچک ماهیانه چهار میلیون تومان کرایه پرداخت میکنم که در این شرایط اقتصادی و تورم بالا گذران زندگی برای این صنف سخت است.

فعالیت بیش از ۵۰۰ دکه مطبوعاتی در کرمانشاه/ طبق مصوبه شورای شهر مقرر شده که بر تعداد دکه ها افزوده نشود

امیر حیدریان، اظهار داشت: در کرمانشاه بیش از ۵۰۰ دکه مطبوعاتی وجود دارد که حدود ۵۰ یا ۶۰ دکه روزنامه و مجلات می‌فروشند.

رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری کرمانشاه با اشاره به اینکه باسابقه‌ترین دکه‌های مطبوعاتی کرمانشاه نیز در خیابان مدرس و میدان آزادی فعالیت می‌کنند، افزود: حدود بیست سال است طبق مصوبه شورای شهر مقرر شده که بر تعداد دکه ها افزوده نشود.

وی گفت: دکه های مطبوعاتی حتی حق جابجایی ندارند مگر اینکه در طرح‌های عمرانی شهرداری قرار بگیرند. مثلاً جایی که یک پارک احداث شود یا خیابانی تعریض شود.

حیدریان خاطرنشان کرد: چند سالی است که با توجه به وجود فضای مجازی و گسترش نشریات الکترونیکی، اصل فروش روزنامه در حاشیه قرار گرفته است و در کنار روزنامه، اقلام دیگری هم عرضه می‌کنند و این دکه ها مجوز فروش آبمیوه در بسته، نوشت‌افزار، آب معدنی و سیگار را هم دارند.

وی در خصوص مالکیت دکه های مطبوعاتی گفت: مالکیت آنها به صورت سرقفلی است، مالکین حق خرید و فروش و اجاره را دارند اما با توجه به اینکه زمین متعلق به شهرداری است در نقل و انتقالات دکه های مطبوعاتی ۳۰ درصد قیمت با توجه به نظر کارشناس به شهرداری تعلق می‌گیرد.

حیدریان تصریح کرد: شهرداری کرمانشاه پیشنهادی را مبنی بر تغییر نام اتحادیه به مشاغل شهری ارائه داد که با مخالفت اصناف مواجه شد.

قیمت کیوسک‌های مطبوعاتی نجومی است

ولیپور یکی از کاسبان کرمانشاهی اظهار داشت: قیمت این کیوسک ها نیز نجومی و غیر قابل باور است برخی از آنها بالای سه چهار میلیارد تومان خرید و فروش می شود.

به گفته وی عمده تلاش کیوسک داران بر روی عرضه کارت‌های اعتباری تلفن همراه، فروش سفته بانکی و فروش قهوه، فندک و سیگار متمرکز است چرا که در حال حاضر بیشتر مردم سرگرم فضای مجازی هستند و انگشت شمار خریدار روزنامه هستند.

فضای‌مجازی در رکود فعالیت دکه‌های روزنامه‌فروشی استان تأثیر به‌سزایی داشته است بنابراین استقبال نکردن مردم از مطبوعات، مهم‌ترین دلیل تغییر رویه دکه‌های مطبوعاتی است و دکه‌داران در کنار مطبوعات و روزنامه‌ها به فروش موادغذایی و دخانی روی آورده‌اند.

و شاید هم به‌دلیل نبود درآمد کافی، کالای فرهنگی دیگر جای چندانی در سبد خانوار ندارد!! از این رو پیشنهاد مسئولان فرهنگی استان چیست؟

به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.